Ciechanów, ul. Śmiecińska 9 | KRS: 0000354971 | Zadzwoń: +48 518 837 212 (biuro), +48 502 280 777 (prezes)
Organizacje Partnerskie Lokalne (OPL)
Nazwa / status OPL / adres / numer kontaktowy
Bank Żywności w Ciechanowie z siedzibą w Ciechanowie, ul. Śmiecińska 9, NIP: 5661987098, REGON: 142349184, KRS: 0000354971, tel. +48 518 837 212, adres e-mail: biuro@bzciechanow.pl.
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Plutowski.pl
Pozostali partnerzy:
Partnerzy strategiczni:
Dane fundacji i rachunek bankowy:
NIP 566 19 87 098 | REGON 142349184
BNP Paribas 67 1750 0012 0000 0000 33795637
Siedziba fundacji:
Śmiecińska 9
06-400 Ciechanów
Dane kontaktowe:
tel. +48 518 837 212
biuro@bzciechanow.pl
Wyślij wiadomość z naszego formularza:
Skontaktuj się z nami
Zobacz też:
Harmonogram szkoleń kulinarnych
Dokumenty do pobrania:
Zmiana Wytycznych z 13.12.2021 [kryterium dochodowe]
Załącznik nr 5 [skierowanie, nowe kryterium od 1.01.2022]
Załącznik nr 5.1. [skierowanie zdalne, nowe kryterium od 1.01.2022]
Załącznik nr 6 [oświadczenie osoby bezdomnej, nowe kryterium od 1.01.2022]
Załącznik nr 6.1. [oświadczenie pracownika placówki, nowe kryterium od 1.01.2022]
Załącznik nr 7 [lista osób zakwalifikowanych przez OPS, nowe kryterium od 1.02.2022]
Załącznik 7.1. [lista osób zakwalifikowanych zdalnie przez OPS, nowe kryterium od 1.01.2022]
Załącznik 1 - Lista osób zakwalifikowanych
Załącznik 2 - Ewidencja żywności
Załącznik 3 - Ewidencja posiłków
Załącznik 3a - Lista odbiorców posiłków
Załącznik 4 - Ewidencja wydanej żywności (miesięczna)
Załącznik 5 - Skierowanie (kwalifikacja stacjonarna)
Załącznik 5.1 - Skierowanie (kwalifikacja zdalna)
Załącznik 6 - Oświadczenie osoby bezdomnej (kwalifikacja stacjonarna)
Załącznik 6.1 - Oświadczenie osoby bezdomnej (kwalifikacja zdalna)
Załącznik 7 - Oświadczenie osoby (kwalifikacja stacjonarna na podstawie listy)
Załącznik 7.1 - Oświadczenie osoby (kwalifikacja zdalna na podstawie listy)
Załącznik 8 - Lista uczestników działań towarzyszących
Załącznik 9 - Zapotrzebowanie na artykuły spożywcze
Wykaz magazynów do Załącznika 9
Załącznik 9a - Zgłoszenie lub zmiana magazynu OPR
Załącznik 10 - Zestawienie wskaźników do sprawozdania
Załącznik 11 - Projekt weksla in blanco
Załącznik 12 - Wniosek o dofinansowanie
Szczegóły podprogramu:
Działania Organizacji Partnerskich Lokalnych
Działania realizowane przez OPL na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np. zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne)
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach PO PŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z PO PŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Działania towarzyszące Banku Żywności w Ciechanowie
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne
- warsztaty edukacji ekonomicznej
- warsztaty dietetyczne
- warsztaty niemarnowania żywności
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Harmonogram szkoleń z zakresu budżetu (ekonomiczne)
Składanie skarg przez osoby najbardziej potrzebujące
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.
Zasady przekazywania artykułów spożywczych
Pomoc żywnościowa przekazywana jest osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2021 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 28,17 kg w tym:
2.
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne, aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2021 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej, jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2021.
3.
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL (np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych) w tym: śniadanie, II śniadanie, obiad (w szczególności gorący posiłek) podwieczorek, kolacja.
Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2021 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 22,5 KG).
W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 6 grup artykułów spożywczych.
5.
W uzasadnionych sytuacjach (np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe) można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych dostosowanych do potrzeb danej rodziny.
7.
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ jest świadczona nieodpłatnie.
Kryteria i sposób kwalifikacji
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków).
Dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie (od 01.01.2022 - 1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie.
Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
Cel podprogramu
Celem podprogramu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 – październik 2022, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
Okres dystrybucji
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Ciechanowie (OPR) do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] w okresie od grudnia 2021 do października 2022 na terenie województwa mazowieckiego (powiaty: ciechanowski, makowski, mławski, płoński, przasnyski, pułtuski, żuromiński), które przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
PO PŻ 2014-2020
Podprogram 2021