Skontaktuj się z nami
Wyślij wiadomość z naszego formularza:
Dane kontaktowe:
tel. +48 518 837 212
biuro@bzciechanow.pl
Siedziba fundacji:
Śmiecińska 9
06-400 Ciechanów
Dane fundacji i rachunek bankowy:
NIP 566 19 87 098 | REGON 142349184
BNP Paribas 67 1750 0012 0000 0000 33795637
Partnerzy strategiczni:
Pozostali partnerzy:
Bank Żywności w Ciechanowie z siedzibą w Ciechanowie, ul. Śmiecińska 9, NIP: 5661987098, REGON: 142349184, KRS: 0000354971, tel. +48 518 837 212, adres e-mail: biuro@bzciechanow.pl.
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Plutowski.pl
O NAS
Statut i sprawozdania
Zobacz też:
W tym miejscu możesz poznać statut naszej fundacji, a także zapoznać się ze sprawozdaniami naszej działalności na przestrzeni roku kalendarzowego.
Tekst jednolity statutu fundacji
Bank Żywności w Ciechanowie
Rozdział I:
§ 1
1) Fundacja nosi nazwę: „Bank Żywności w Ciechanowie”
2) Fundacja została ustanowiona przez fundatora: Justyna Kińska - w imieniu własnym
§ 2
Fundacja posiada osobowość prawną.
§ 3
Siedzibą Fundacji jest miasto Ciechanów, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski, województwo mazowieckie.
§ 4
Fundacja działa na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i poza granicami zgodnie z prawem polskim oraz prawem obowiązującym na terenie działania.
§ 5
Ministrem nadzorującym, ze względu na cele Fundacji jest minister właściwy ds. zabezpieczenia społecznego.
§ 6
Fundacja używa pieczęci z napisem wskazującym jej nazwę i siedzibę. Fundacja może posługiwać się tłumaczeniem nazwy.
§ 7
Fundacja może tworzyć oddziały terenowe.
Rozdział II: Cele i środki działania
§ 8
Celami Fundacji jest inicjowanie, wspieranie i prowadzenie działalności społecznej zmierzającej do zmniejszenia obszarów niedożywienia najuboższych grup społecznych, niedopuszczenia do marnotrawstwa żywności oraz tworzenie aktywnego i otwartego społeczeństwa opartego na wiedzy i pracy poprzez zapewnienie warunków dla wszechstronnego rozwoju osobowego każdego człowieka.
a) zorganizowanie systemu gromadzenia i dystrybucji niewykorzystanej żywności;
b) pomoc żywnościowa dla osób i rodzin najuboższych, w szczególności w rejonach zagrożonych bezrobociem, zagrożonymi wykluczeniem społecznym oraz patologią;;
c) wspieranie organizacji i instytucji zajmujących się w szczególności opieka nad dziećmi, młodzieżą, osobami niepełnosprawnymi, bezdomnymi, bezrobotnymi i innymi będącymi w trudnej sytuacji życiowej, zagrożonymi wykluczeniem społecznym oraz patologią;
d) promowanie w społeczeństwie, a w szczególności wśród młodzieży, postawy niedopuszczania do marnotrawstwa żywności;
e) wypracowanie reguł współpracy z administracją rządową, samorządami terytorialnymi, organizacjami pozarządowymi i innymi osobami prawnymi w zakresie zapobiegania marnotrawstwu żywności;
f) wspieranie społecznej aktywności obywateli, w tym m.in. grup społecznych zagrożonych marginalizacją lub wymagających szczególnego wsparcia;
g) wspieranie działań na rzecz zrównoważonego rozwoju ekonomicznego i społecznego;
h) wspomaganie rodzin w realizacji stojących przed nimi zadań rodzicielskich; podejmowanie działań ukierunkowane na wspieranie rodziny w realizacji funkcji wychowawczych i opiekuńczych;
i) współudział w kształtowaniu warunków zdrowego stylu życia; w szczególności ochrona dzieci i młodzieży przed zaniedbaniem, przemocą, uzależnieniem i przestępczością;
j) pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych osób i rodzin;
k) promocja ochrony środowiska naturalnego;
l) zapobieganie patologiom poprzez edukację osób i rodzin wykluczonych społecznie z powodu alkoholizmu, narkomanii, bezradności, bezrobocia, przemocy;
m) promocja i wspieranie rozwoju szeroko pojętej kultury, podtrzymywanie i ochrona tradycji narodowej i regionalnej, dóbr kultury, pielęgnowanie polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej;
n) pomoc osobom niepełnosprawnym, integracja zawodowa i społeczna osób niepełnosprawnych i ich rodzin;
o) promocja i rozwój wolontariatu.
§ 9
Zadania swoje Fundacja realizuje przez:
a) wyszukiwanie rezerw żywności produkowanej w nadmiarze i marnotrawionej;
b) gromadzenie żywności i jej rozdział między organizacje pozarządowe i inne instytucje prowadzące bezpośrednią pomoc potrzebującym;
c) działalność edukacyjną, oświatowa i wydawniczą dotyczącą celów działania Fundacji;
d) zakładanie placówek opiekuńczych i szkoleniowych pozwalających na realizację i popula-ryzacje celów Fundacji;
e) współpracę z organizacjami pozarządowymi, organami administracji rządowej i samorzą-dowej oraz innymi instytucjami działającymi na polu pomocy społecznej, edukacji, kultury, ochrony zdrowia
f) udzielanie pomocy materialnej, szkoleniowej, organizacyjnej instytucjom prowadzącym działalność realizującą cele Fundacji;
g) rozwijanie kontaktów z organizacjami, których cele nie są sprzeczne z celami Fundacji działającymi w Polsce i innych krajach;
h) prowadzenie nieodpłatnej działalności pożytku publicznego w zakresie: 1. gromadzenia żywności i jej rozdziału między organizacje pozarządowe i inne instytucje prowadzące bezpośrednią pomoc potrzebującym; współpracę z organizacjami pozarządowy-mi, organami administracji rządowej i samorządowej oraz innymi instytucjami działającymi na polu pomocy społecznej; udzielanie pomocy materialnej, szkoleniowej, organizacyjnej instytucjom prowadzącym działalność realizującą cele Fundacji; 2. działalności edukacyjnej i oświatowej, 3. działalności wydawniczej dotyczącej celów działania Fundacji; 4. działalności charytatywnej
i) inicjowanie i organizowanie działalności edukacyjnej i wychowawczej dla dzieci i młodzieży, a w szczególności dla dzieci z rodzin dysfunkcyjnych, którym rodzice nie zapewniają opieki;
j) pomoc rodzinom dotkniętym patologiami wynikającymi z uzależnień (alkohol, narkotyki, przemoc), wspomaganie rodzin wychowujących dzieci niepełnosprawne,
k) podejmowanie inicjatyw politycznych, społecznych i gospodarczych dla celów Fundacji;
l) organizowanie pomocy materialnej,