Ciechanów, ul. Śmiecińska 9 | KRS: 0000354971 | Zadzwoń: +48 518 837 212 (biuro), +48 502 280 777 (prezes)
Zobacz też:
Bank Żywności w Ciechanowie z siedzibą w Ciechanowie, ul. Śmiecińska 9, NIP: 5661987098, REGON: 142349184, KRS: 0000354971, tel. +48 518 837 212, adres e-mail: biuro@bzciechanow.pl.
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Plutowski.pl
Pozostali partnerzy:
Partnerzy strategiczni:
Dane fundacji i rachunek bankowy:
NIP 566 19 87 098 | REGON 142349184
BNP Paribas 67 1750 0012 0000 0000 33795637
Siedziba fundacji:
Śmiecińska 9
06-400 Ciechanów
Dane kontaktowe:
tel. +48 518 837 212
biuro@bzciechanow.pl
Wyślij wiadomość z naszego formularza:
Skontaktuj się z nami
Harmonogram warsztatów psychologicznych
Harmonogram warsztatów dietetycznych
Harmonogram warsztatów o niemarnowaniu
Szczegóły podprogramu:
Artykuły mięsne:
szynka drobiowa 2,4 kg
szynka wieprzowa 1,2 kg
pasztet drobiowy 0,32 kg
filet w oleju 1,19 kg
Cukier:
cukier biały 4 kg
Tłuszcze:
olej rzepakowy 4l
Dania gotowe:
fasolka po bretońsku 1,5 kg
Inne:
kawa zbożowa rozpuszczalna 0,6 kg
Artykuły warzywne i owocowe:
groszek z marchewką 3,2 kg
koncentrat pomidorowy 1,12 kg
buraczki wiórki 1,4 kg
powidła śliwkowe 1,5 kg
mus jabłkowy 1,44 kg
miód nektarowy 0,5 kg
Artykuły skrobiowe:
makaron jajeczny 5 kg
ryż biały 2 kg
kasza jęczmienna 1,5 kg
herbatniki maślane 0,4 kg
płatki owsiane 1 kg
Artykuły mleczne:
mleko UHT 7l
ser podpuszczkowy 1,6 kg
Artykuły mięsne:
Cukier:
Tłuszcze:
Dania gotowe:
Inne:
Artykuły warzywne i owocowe:
Artykuły skrobiowe:
Artykuły mleczne:
2.
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne, aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej, jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
3.
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL (np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych) w tym: śniadanie, II śniadanie, obiad (w szczególności gorący posiłek) podwieczorek, kolacja.
Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4.
W przypadku, gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż zgłoszona do danej OPR/OPL, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby - nie więcej jednak niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 30 kg).
W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
5.
W uzasadnionych sytuacjach (np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe) można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych dostosowanych do potrzeb danej rodziny.
7.
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ jest świadczona nieodpłatnie.
Harmonogram szkoleń kulinarnych
Źródło: Wytyczne Instytucji Zarządzającej dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczące działań realizowanych w ramach Programu operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019 z dnia 26 lutego 2019 r., zaktualizowane w dniu 13 sierpnia 2019, dalej 17 września 2019 r., dalej z 31 stycznia 2020, alej z 17 marca 2020, dalej 21 maja 2020.
Organizacje Partnerskie Lokalne (OPL)
Nazwa / status OPL / adres / numer kontaktowy
Działania Organizacji Partnerskich Lokalnych
Działania realizowane przez OPL na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np. zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne)
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach PO PŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z PO PŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Działania towarzyszące Banku Żywności w Ciechanowie
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne
- warsztaty edukacji ekonomicznej
- warsztaty dietetyczne
- warsztaty niemarnowania żywności
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Harmonogram szkoleń z zakresu budżetu (ekonomiczne)
Składanie skarg przez osoby najbardziej potrzebujące
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Zasady przekazywania artykułów spożywczych
Pomoc żywnościowa przekazywana jest osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,87 kg w tym:
Kryteria i sposób kwalifikacji
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków).
Trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej), a ich poziom dochodów nie przekracza kryteria dochodowego.
Dochód nie może przekraczać 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie.
Sposób kwalifikacji
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5 do wytycznych). Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, który potwierdza kwalifikowalność do przyznania pomocy.
- OPL do udziału w POPŻ mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne na podstawie podpisanego oświadczenia (załącznik nr 6 do wytycznych).
Cel podprogramu
Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej, składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
Okres dystrybucji
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest w okresie od grudnia 2020 do października 2021 przez Bank Żywności w Ciechanowie [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących na terenie województwa mazowieckiego.
PO PŻ 2014-2020
Podprogram 2020